Exempel på hypnostillstånd
Hypnos är i grunden ett sinnestillstånd där sinnet är fokuserat på en enda sak, och alltså utesluter allt annat, exempelvis om man är djupt försjunken i en bok. Meditation kan vara ett sätt att försätta sig själv i hypnos, men självhypnos kan också ske omedvetet. Många som sitter och kör bil, kan ibland plötsligt komma på sig själva: ”Oj, var är jag nu... oj har jag redan kommit hit...”. Man har varit så fokuserad på något annat – kanske suttit i tankar, att man helt enkelt stängt av lokalsinnet en stund. Inom sjukvården använder man hypnos som alternativ till narkos. Att det fungerar beror just på att man får patienten att fokusera på något annat än smärtan.
Hur jag använder hypnos
Under en terapisession låter jag klienten blunda, slappna av, och släppa det "sociala spelet" som annars skulle sätta käppar i hjulet för terapin. Jag hjälper sedan klienten att fokusera uppmärksamheten på egna inre upplevelser som exempelvis minnesbilder, känslor, kroppsförnimmelser och intuitiva upplevelser. Vissa klienter kan uppleva en djup "hypnoskänsla", medan andra inte känner sig hypnotiserade överhuvudtaget. Dock blir i princip alla mina klienter så pass inre fokuserade att en lyckad behandling kan åstadkommas.
Skillnaden mellan scenhypnos och hypnosterapi
När man ser hypnos som underhållning, kan man med rätta bli skeptisk till fenomenet, eller skrämd.
- Han bara föll ihop då hypnotisören knäppte med fingrarna.
- Hon verkade helt viljelös, och gjorde bara som hypnotisören sa, precis som när Mowgli blir hypnotiserad av ormen Kaa i Djungelboken.
Under scenhypnos väljer man i förväg ut personer som är extra mottagliga för hypnos, just för att underhållningsvärdet ska bli större. Dessa är personer som känner trygghet i att överlämna sig i händerna på en hypnotisör, och helt naturligt "stänger av" kritiska tankar och överlämnar sig åt hypnotisörens vilja. Personerna har stor inlevelseförmåga och fantasi, och kan stänga av den "verkliga världen" då de lever sig in i det som hypnotisörens befaller. Scenhypnotisören har dessutom ett helt annat syfte: att ge en publik underhållning.
Under hypnosterapi däremot, har terapeuten och klienten exakt samma syfte: att hjälpa klienten att må bättre. Terapeuten behöver skapa tillit, genom att lyssna på och respektera klienten.